Cauzele comune ale accidentelor rutiere

Accidentele auto pot fi cauzate de neglijență, conducere imprudentă și obiceiuri proaste. Cu toate acestea, multe incidente pot fi evitate dacă atunci când vă aflați la volan rămâneți atent, răbdător și respectați Codul Rutier.
Printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere menționăm conducerea nesăbuită, folosirea telefonului mobil și oboseala la volan.

Excesul de viteză este întotdeauna o idee proastă

Din păcate, mulți șoferi ignoră semnele de limită de viteză atunci când se grăbesc la destinație – punându-și pe ei și pe alții în pericol. Și cu cât conduceți mai repede, cu atât aveți mai scurt timp de reacție pentru a preveni un accident.

Nu vă lăsați distras de telefon sau de mâncare

Conform unei Ordonanțe adoptată de Guvernul României, șoferii care folosesc telefoanele mobile pentru a transmite mesaje, a înregistra, a fotografia sau a vorbi în timp ce conduc vor fi sancționati cu amenzi de la 6 la 8 puncte-amendă și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare. Dacă în timp ce folosesc telefonul încalcă și alte reguli de circulație, conducătorii auto vor fi sancționați și cu suspendarea pentru 30 de zile a dreptului de a conduce.

Conducerea nesăbuită provoacă daune

Conducerea atentă nu înseamnă doar gestionarea vitezei, ci și atenția față de ceilalți conducători auto. Schimbarea benzilor prea rapid și neregulat pe o autostradă sau pe o șosea cu două benzi poate determina alți șoferi să frâneze brusc, ceea ce poate provoca un accident în urma ta.

Conducerea prea aproape de vehiculul din fața ta

Conducerea prea aproape de vehiculul din fața ta, este, de asemenea, foarte periculos. Dacă frânează brusc, vei avea puțin timp să reacționezi și acest lucru ar putea duce la un accident grav. Așa că urmați întotdeauna regula celor două secunde – păstrați cel puțin două secunde în spatele vehiculului din față. Este distanța minimă necesară ca tu să iei o decizie sau să poți opri la timp.