Codul Rutier 2022: noile modificări

Noile modificări ale codului Rutier au intrat în vigoare la 27 Februarie 2022, dar dispoziţiile privind contravenţiile intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.

Ordonanţa defineşte comportamentul agresiv în conducere pe drumurile publice şi impune amenzi cuprinse între 580 de lei și 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Documentul înăspreşte pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei şi 2.900 lei. Se reţine permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă şoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă

Se măreşte perioada de suspendare la 90 la 120 de zile pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
Se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depăşiri ilegale şi nu acordă prioritate.

Ordonanţa de urgenţă impune şi un nou prag de viteză. Este vorba despre depăşirea vitezei maxime admise cu peste 70 kilometri la oră care se pedepseşte cu reţinerea permisului de conducere pentru 120 de zile. Nu se va putea reduce perioada de suspendare la o lună (în prezent, permisul poate fi suspendat până la 90 de zile). Totodată apare o nouă contravenţie pentru şoferii care circulă cu maşini cu luneta şi farurile murdare.

Noile sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă

Întoarcerea și mersul pe contrasens atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 4 luni (în prezent, 2 luni) fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare; aceeași măsură și pentru circularea sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile și circularea în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională
Mersul nejustificat pe banda de urgență atrage suspendarea permisului pentru 90 de zile (în prezent, doar amendă); de asemenea, amenzile pentru această contravenție cresc de la 580 – 725 lei la 1.300 – 2.900 lei.

Noile sancțiuni pentru comportamentul agresiv în trafic

Pentru comportament agresiv în trafic (clasa II de sancțiuni) amenzi între 580 lei și 725 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile; dacă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (clasa III de sancțiuni) amendă între 870 lei și 1.160 lei plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.