Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis o serie de propuneri pentru ajustarea legislației privind asigurările RCA, care se află în dezbatere la Senat. Printre cele mai notabile modificări se numără revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea franșizei în polițele RCA, ajustarea duratei contractelor de asigurare și majorarea amenzilor pentru lipsa asigurării obligatorii.
Schimbări semnificative la bonus-malus
Prima propunere a ASF vizează revizuirea sistemului bonus-malus, utilizat în prezent pentru a mări (până la 80%) sau micșora (până la 50%) valoarea primei de asigurare plătite de client.
Introducerea franșizei la RCA
O altă modificare majoră ar fi includerea unei franșize în polițele RCA, propusă de ASF în L1/2024. Conform ASF, franșiza este o sumă fixă stabilită prin contractul RCA, obligatorie pentru asigurători la cererea asiguratului, cu o limită stabilită în funcție de capacitatea de plată a asiguratului și care trebuie achitată de acesta în cazul unui eveniment asigurat ce implică despăgubiri. În cazul unui astfel de eveniment, plata franșizei nu poate depăși valoarea despăgubirii plătite de asigurător, chiar dacă suma franșizei stabilită prin contract este mai mare. Asigurătorii vor oferi atât polițe cu franșiză, cât și fără. ASF motivează această schimbare prin faptul că franșiza, stabilită în funcție de capacitatea de plată a asiguratului și aplicată în contract, are scopul de a reduce prima de asigurare plătită de asigurat la încheierea contractului. Franșiza este achitată doar după apariția unei daune și după ce asigurătorul a despăgubit partea prejudiciată. Sistemul de franșiză, deja folosit în calculul primelor pentru polițele CASCO, permite, de exemplu, unui asigurat care dorește să efectueze o reparație, să achite franșiza specificată în contract pentru a beneficia de servicii, chiar dacă plătește prima de asigurare periodic.
Reducerea perioadelor de asigurare RCA
O altă propunere a ASF în L1/2024 prevede ajustarea duratei pentru care poate fi încheiată o poliță RCA. În prezent, conform legii 132/2017, contractele RCA pot fi încheiate pe o durată între o lună și 12 luni, în funcție de preferințele asiguratului. ASF propune ca noile contracte să fie încheiate doar pe perioade de 3, 6 sau 12 luni.
Amenzi auto mai mari din 2024
Conform legislației actuale și L1/2024, proprietarii de vehicule, fie persoane fizice, fie juridice, care nu respectă obligația de a încheia o asigurare RCA vor fi sancționați cu amenzi între 1000 și 2000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare până la prezentarea documentului ce atestă încheierea asigurării.